KINNEKULLEKALKSTEN

Kalksten från kinnekulle
Kalksten är en sedimentär bergart som består av olika mineraler där minst 50 procent utgörs av kalciumkarbonat. Den är ogenomtränglig, det vill säga att gas och vätskor inte kan passera igenom den. Kalkstenen är ett hårt och tätt material vilket ofta gör den lämplig till olika byggprojekt. Krossad kalksten används bland annat till marktäckning vid sidan om vägar, eller i slänter och som kalk till jordbruken. 

Kalkstenen är ett fantastiskt och levande naturmaterial som gör sig i allehanda miljöer. Som bänkskiva i köket står kalkstenen sig bra emot väta och slitage. Slipad får den en blank och tålig yta och ger ett mjukt, varmt och vackert intryck. En fönsterbräda i kalksten ger rummet en ombonad känsla och står sig väl mot blomkrukor och vattenspill. Däremot är kalkstenen känslig mot syror. Kalkstenens olikheter i struktur, nyans, ådring och ibland även innehåll av fossil ger den dess livfulla karaktär. 

Varje sten är unik. Vi bryter all vår kalksten själva i vårt stenbrott på Kinnekulle och på så sätt vet vi också exakt hur varje sten kommit till och blivit hanterad. Som hela stenblock går ungefär 30 procent att använda och resterande återanvänds i form av krossad kalksten. Välkommen att kontakta oss för beställning av ett färgprov.

Skötselanvisningar
Ladda ner skötselanvisningar från stenhandboken här>>